Skip navigation


Pentru inaugurarea muzeului Centre Pompidou din Metz, revista Le Figaro ii invita pe cititorii sai sa voteze: “Quelle est pour vous la plus grande œuvre d’art plastique du XXe siècle?”

Intre cele 9 opere din sfera artei plastice, a literaturii, a arhitecturii se afla Coloana Infinitului de Brancusi. Locul 10 din acest sondaj este destinat propunerii citititorilor la capitolul capodopera. Rezultatul va fi comunicat de organizatori in ziua inaugurarii.

Atelier Brancusi din Paris este revelatia oricarui roman care ajunge la Centre George Pompidou. Dupa moartea lui Constantin Brancusi, studio-ul sau din Paris a fost mutat si practic recreat in Piazza Beaubourg, langa muzeul mare. Impresia mea de acolo se bazeaza pe atentia pe care o acorda francezii sculptorului, pe modul foarte natural in care l-au adoptat ca pe un artist francez. Nu este vorba numai despre atentia la detalii in reproducerea studio-ului dar ajuns acolo te poate surprinde interesul, nemaintalnit de mine pentru alti artisti, cu care studentii francezi vin sa ii inteleaga arta si sa discute despre ea. Cu o zi inainte de Centre Pompidou, la Musee d’Orsay, trasesesm cu urechea la o prezentare facuta de o ghida operei Muza Adormita, unor copii de gimnaziu. Nu pare impresionant dar in realitate era pentru ca majoritatea muritorilor de rand, ca si mine dealtfel, foloseau audioguide in muzee si numai pentru grupuri organizate si pentru opere importante se mai practica oferirea de informatii in mod clasic, cu ghid.

Devine de invidiat sansa pe care o are astazi un artist francez la Paris care indiferent de gusturi, optiuni, poate sa experimenteze foarte mult: exercitiu de a extrage esenta, tribut adus artei, originalitate, inocenta neconventionala si probabil multe alte lucruri.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: