Oscaruri


Daca nu ar fi fost Irina Margareta Nistor, acest stramos autohton al trailer-ului, care sa tot vorbeasca pe Radio Guerilla as fi uitat de Oscarurile de anul aceasta. In interval de jumatate de ora nu am aflat care sunt nominalizarile la categoriile mari dar debitul sau verbal ma amuza intotdeauna copios. Dupa un search pe IMDB m-am prins ce si cum. Dupa mine la categoria cel mai bun lung metraj disputa ar trebui sa fie intre: Inglourious Basterds, Quentin Tarantino si A Serious Man al fratilor Cohen desi nu mare mi-ar fi mirarea ca povestea banala de conservare a planetei Pandora cu buget mare, Avatar, sa ia si premiul mare.

A Serious Man – Mi s-a parut o ecranizare foarte comica tesuta in jurul cunoscutei povesti a personajului inadaptat, profesorul de fizica evreu care se confrunta cu obisnuitele dileme legate de moralitate, familie, atractie fizica si religie. Creativ pe alocuri – mi-a placut ideea de asociere intre mesajul divin si problemele dentare – filmul nu e suficient de violent in nici una din modalitatile de exprimare pe care le are la dispozitie cinematografia. La un sondaj simplu majoritatea ar spune ca nu se ridica la inaltimea adevaratelor filme ale fratilor Cohen. Insa nu, eu sunt de alta parere. A trecut vremea filmelor unitar comice, unitar violente. Exact ca in existenta actuala care a devenit sofisticata si aparent e tot mai greu sa fii surprins, in filmele recente e mai bine sa cauti sclipirea de moment, daca e cazul sclipirea in interpretarea unui personaj (I.E. Brad Pitt – Chad Feldheimer, instructorul de sport in Burn After Reading).

Inglourious Basterds – Aici da, ai nenumarate ocazii sa ramai surprins. Au pus la cale Opreatiunea fictiva Kino care e o misiune secreta de asasinare a lui Hitler si a altor membrii SS in timpul vizionarii unui film propagandist in Paris. Filmul te prinde just like that, in primele 10 minute in care colonelul SS Hans Landa face o demonstratie de bun inchizitor in chestionarea si apoi uciderea evreilor. Din povestea asta scapa Shosanna, tipa care cativa ani mai tarziu deschide un cinematograf saracacios si total neverosimil sa devina locul asasinatului chiar si pentru un film cu multa imaginatie in care o banda de baieti aratosi „Inglorious Basterds” taie scalpuri de nazisti intr-o veselie. E interesanta acesta palma data ororilor antisemite, bineinteles de catre americani. O sa ai parte de schimburi de replici foarte bune; pentru cei care inteleg germana, engleza, italiana la un loc e o delectare de-a dreptul iar costumele jos palaria. Hitler iarasi este foarte amuzant. Ca sa nu lipseasca putina critica, e destul de inconsistenta scena incendierii cinematografului dar noroc ca filmul nu se termina fix acolo si mai ramane loc ca Brad Pitt sa incheie job-ul cu talent.

Avatar – Pelicula lui James Cameron a ramas tot la nivel de Jurassic Park sau Pocahontas. Povestea care dureaza 162 de minute nu capitiveaza pe nimeni in totalitate. Cu toate acestea mie mi-a placut Avatar 3D. Imaginile sunt deosebite, e genul de film de adulti la care poti merge linistit cu copiii pentru ca personajele sunt frumoase, culorile deasemenea, efectele probabil ca isi justifica bugetul. Apropo de euforia Avatar, in China au rebotezat un munte care seamana foarte mult cu muntele plutitor din film:

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/2823592/China-renames-peak-after-Avatar.html

Pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal as vrea sa castige tot Maryl Streep; in principiu numai pentru ca asa scriu eu aici, in particular pentru ca e o fata cool ever since Manhattan times. Nu am vazut Julie and Julia.

Ma bucura nominalizarea lui Jeff Bridges pentru versiunea masculina a celui mai bun rol principal. L-am vazut recent in The Men Who Stare at Goats si imi place ca e impotriva „superflous trend”, inventat de mine, in care actorii incearca sa faca o gramada de lucruri si sa treaca prin tot felul de stari. Omul asta in schimb pare sa nu se streseze foarte tare, nu se ia prea in serios.

Am mai gasit un film care mi-a placut in nominalizarea la cel mai bun scenariu adaptat: In the loop e o comedie excelenta cu replici inteligente obraznice si cocky bitches into politics.

La categoria „sadly unnomitated films” de data aceasta recomand Watchmen. Nu le-a placut pentru Oscar dar e un eveniment cinematografic, nu film, adaptare a unui graphic novel cu supereroi si este de neratat pentru oricine prefera ca filmele sa fie dark, subtile si cu substrat politic inteligent. Pe mine m-a uimit coloana sonora care contine melodii importante din playlist-ul meu interpretate de: Simon & Garfunkel, Leonard Cohen, Bob Dylan, Billie Holiday.

Reclame

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul t─âu Google+. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

w

Conectare la %s